Økologiske fødevarer bliver mere og mere populære hvert år. Flere og flere mennesker indser fordelene ved at spise økologisk, og efterspørgslen efter økologiske fødevarer fortsætter med at stige. Men hvad er økologiske fødevarer, og hvorfor skal vi spise dem? I denne artikel vil vi undersøge fordelene ved at spise økologiske fødevarer og diskutere nogle af grundene til, at så mange mennesker vælger at skifte til økologi.
Hvad betyder økologi?
Økologiske fødevarer er produceret uden brug af syntetiske pesticider, herbicider eller gødning. Økologiske landmænd undgår også at bruge genetisk modificerede organismer (GMO’er) og væksthormoner. Dyr, der producerer økologisk kød, fjerkræ, æg og mejeriprodukter, får ikke antibiotika eller væksthormoner, og generelt er deres levevilkår bedre, da der bliver taget højde for dyrets ve og vel.
Økologiske landbrugsdyr
Økologiske landsbrugsdyr har mere frihed end ikke økologiske landbrugsdyr. Da økologiske dyr har et udeareal, den kan gå på spise, nyde solen og generelt bevæge sig. Ikke økologiske dyr er ofte fastsbundet og decideret fanget. Søer er fanget i deres bås, hvor de sjældent kommer ud og gå, hvilket resulterer i, at de bliver fedet godt op. Økologiske søer er udendørs på græs med deres små grise.
Der er også andre foranstaltninger, såsom hos kører. Efter de har kælvet bliver kalven hurtigt taget fra sin mor, hvor økologiske køer har et helt døgn med deres kalv for at tage højde for dyrets omgivelse, samt for at kunne give kalven sin mælk. Derudover er der også regler om foder, transporttider og plads i stalden og meget mere.
Derfor bør vi spise mere økologisk
Hovedårsagen til, at folk vælger at spise økologisk mad, er, at det er sundere for dig. Når du indtager pesticider, herbicider og andre kemikalier, kan de ophobes i din krop, og med tiden kan det føre til helbredsproblemer. Ved at spise økologiske fødevarer reducerer du din eksponering for disse skadelige kemikalier.
En anden grund til at spise økologisk er, at det er bedre for miljøet. Økologisk landbrug er med til at bevare vores vand- og jordressourcer og fremme biodiversiteten. Økologiske landmænd bruger også mindre energi, da de ikke bruger syntetiske pesticider, herbicider eller gødning
At spise økologisk er også en god måde at støtte lokale landmænd og økonomien på. Når du køber økologiske fødevarer, ved du, at dine pengene går til landmænd, der anvender bæredygtige metoder til at producere deres fødevarer, såsom den Gode Gård i Aalborg tilbyder økologiske grise.
Der er altså mange gode grunde til at spise økologiske fødevarer. Det er sundere for dig, det er bedre for miljøet, og det støtter de lokale landmænd. Så næste gang du handler ind, så sørg for at kigge efter økologiske muligheder! Det er måske en anelse dyrere, til gengæld er det sundere for dig, dyrene har haft et bedre liv, som alt sammen ikke er billigt at håndtere som landmand, og det er derfor, at priserne er højere.
Vælg økologisk med god samvittighed
Du kan købe økologisk vel vidende, at du spiser mad, der er godt for dit helbred, miljøet og dyrene. Hvis ikke du spiser kød, findes der også alternative plantebaserede produkter, som du kan tjekke ud.