Leder du efter en løsning til gyllehåndtering til svinestald?

//

Gyllehåndtering i svinestalde er en vigtig del af moderne landbrug. En effektiv håndtering af gylle kan reducere miljøpåvirkningen og forbedre både arbejdsforhold og dyrevelfærd. Her er nogle af de mest anvendte metoder til gyllehåndtering.

Traditionel opbevaring i gylletanke

En af de mest almindelige metoder til gyllehåndtering er opbevaring i gylletanke. Disse tanke kan være enten over- eller underjordiske. Gylle opsamles fra stalden og pumpes direkte ind i tankene, hvor den opbevares, indtil den kan anvendes som gødning på markerne. Denne metode er enkel og kræver minimal teknologi, men det er vigtigt at sikre, at tankene er tætte og korrekt vedligeholdt for at undgå lækager og forurening. Hos FOG AGROTEKNIK A/S kan du finde en løsning til netop din svinestald.

Separationsteknologi

Separationsteknologi er en mere avanceret metode, der involverer adskillelse af faste og flydende dele af gyllen. Ved hjælp af separatorer, som ofte er mekaniske eller centrifugale, kan man reducere volumenet af den flydende del af gyllen. Dette gør transport og opbevaring lettere og mindsker risikoen for lugtgener. De faste dele kan komposteres eller bruges som strøelse, mens den flydende del kan bruges som flydende gødning.

Biogasproduktion

En bæredygtig løsning til gyllehåndtering er biogasproduktion. Gylle anvendes i biogasanlæg, hvor den nedbrydes af mikroorganismer under anaerobe forhold (uden ilt) for at producere metangas (biogas). Denne gas kan bruges til energiproduktion, f.eks. el eller varme. Restproduktet, kaldet digestat, kan anvendes som en værdifuld gødning, der er rig på næringsstoffer og mere stabil end rå gylle.

Anaerob nedbrydning

Anaerob nedbrydning er en naturlig proces, der kan udnyttes i lukkede systemer for at minimere lugtgener og producere biogas. Dette system er særligt velegnet til større gårde, hvor der er tilstrækkelig mængde gylle til at forsyne et biogasanlæg. Fordelen ved denne metode er, at den både håndterer gyllen og producerer vedvarende energi.

Kemisk behandling

Kemisk behandling af gylle kan hjælpe med at reducere lugtgener og patogener. Ved at tilsætte kemikalier som svovlsyre kan man stabilisere gyllen og reducere ammoniaktab. Denne metode kræver omhyggelig håndtering og korrekt dosering for at sikre effektivitet og sikkerhed.

Dyrevelfærd

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark