Derfor er læder skadeligt

//

Læder er et fantastisk produkt, som både har en helt speciel lugt og udseende. Det bliver brugt i flere brancher, hvor kvaliteten ikke har grænser. Men det er ikke mange der ved hvordan læder bliver til læder, da det i starten bare er skindet fra et dyr. Processen er faktisk lang og meget skadelig for mennesker der er indblandet. Selvom man ikke kan se det på læderet, så har den været gennem en lang og kemikalie fuld proces forinden den bliver til en stol i stuen.

 

Produktionen af læder 

Processen starter som meget andet i naturen, hvor man bestemmer det dyr hvis skind man vil lave om til læder. Lad os bestemme at det er en ko hvis skind skal bruges til vores produktion af læder. Koen hentes ind, og ofte vil skindet komme fra et slagteri, hvor koen er blevet slagt, så intet går til spilde. Slagteriet sørger for at skindet eller huden fra koen er blevet saltet, så det holder sig frisk i længere tid. Faktisk kan en saltbehandling af skindet sørge for at det kan holde i flere måneder, uden at det bliver dårligt. For at få saltet af igen, kører man skindet gennem en tromle, hvorefter det skal ligge i et bad af kemikalier. Calciumhydroxid og natriumsulfid er bare to af de mange kemikalier i opblandingen, som sørger for at fjerne både hår og negle fra skindet. Denne proces bliver kaldt udblødningen. Næste step er garvning som kan være meget skadelig for mennesker hvis det ikke bliver håndteret under sikre forhold. Desværre ser man flere steder i Indien, at forholdene er så dårlige at arbejderne får hudsygdomme og dødelige lunge- og øjensygdomme. Et problem som ikke får nok opmærksomhed, og noget tøjkæder og møbelkæder ser bort fra, når de bestiller læder hjem til deres produktion.

 

Sådan gør du en forskel 

Generelt ser man at arbejdsforholdene i tøj og tekstilindustrien er utrolig dårlig, og flere af de største brands vælger at se bort fra det. Hvis man kan få skabt et større fokus på problemet, vil de store brands blive nødsaget til at stoppe deres samarbejde med fabrikker hvor arbejdsforholdene ikke er inden for lovkravene. Brands der får leveret fra disse garverier må siges at have skjult blod på hænderne, da der hvert år dør mange i denne industri. Læder vil altid være her, men håndteringen og processen for at det bliver lavet, skal justeres markant. Støt Indien og arbejderne ved at baggrundstjekke de tøjmærker og møbler du køber med læder. Det er også en mulighed at holde sig fra at købe læder, hos kontorplus kan man finde kontorstole som bla. ikke bruger læder. Giv budskabet videre til dine nærmeste.