Derfor er svalen en helt unik fugl

//

Svalen er den mest kendte fugl i spurvefuglefamilien. Svaler findes i flere forskellige farver og arter. De ses ofte flyvende i store flokke eller alene meget tæt på jorden. Svalernes flyveteknik og -evner er fantastiske, og de forbindes ofte med regn på grund af det gamle ordsprog, “svaler flyver lavt når der kommer regn”. Svalernes oprindelse er ukendt, men man troede før i tiden, at de kunne flyve tilbage til Svalbard efter at have overvintret i Sydpolen. I dag ved vi, at dette ikke er tilfældet. Svaler overvintrer ofte i Sydamerika eller Sydafrika. Så næste gang du ser en svale flyve lavt, så husk på ordsproget – og måske vil du få en forsmag på det regn, der snart kommer.

 

Sjove ting en svale forbindes med

Svalen er gennem tiden blevet brugt i mange andre forbindelser. Der er endda papirsflyvere opkaldt efter svalen. Det skyldes at formens udseende og papirsflyverens opførelse i luften, minder meget om svalen selv – Hurtig og uforudsigelig. Svalehaleplader er en anden ting som man forbinder med svaler. Her er det formen på de samlingspunkter pladerne har, som har været med til at danne navnet. Svalerne har dog ikke en “hale” som vi kender det. Svalerne har blot en halet udsigt, der adskiller sig fra resten af spurvefuglene, og som giver dem den unikke flyveteknik.

 

Sådan fanger svaler føde

Svaler lever af insekter, og de fanger dem ved at flyve efter dem. Svalernes flyveteknik er så effektiv, at de kan fange insekter i luften uden at bruge nogen energi. Svaler spiser mange forskellige insekter, men de foretrækker at spise flyvende insekter som f.eks. myg og gnavere. Svalerne kan fange op til 200 insekter på en time, og de spiser op til halvdelen af deres kropsvægt hver dag.

 

Som sagt lever svaler af insekter, men de kan også leve af frø og bær. Svalerne finder frøene og bærrene på jorden, og de spiser dem med det samme. Svalerne kan finde frøene og bærrene på jorden, fordi de har et særligt næb, der kan snuse dem op. Svalernes næb er meget følsomt, og det kan mærke selv de mindste frø og bær. Så næste gang du ser en svale flyve, så husk på, at den ikke bare er ude efter at nyde solen og vinden – den er også på jagt efter sin næste middag

Dyrevelfærd

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark