Fang et vildt dyr

//

Det at bevæge sig tilbage i tiden og prøve at leve som man gjorde for flere hundrede år siden kan give en hel del perspektiv til ens hverdag. Det at begrænse sig til de helt små og mest nødvendige ting og redskaber er en øvelse, der kan være svær at mestre for os mennesker i dag. Vi er vant til at kunne vælge lige præcis det vi ønsker at spise i det lokale supermarked, og på et hvilket som helst tidspunkt om året, fordi vi får fødevare importeret fra udlandet. Derudover fylder vi vores store kvadratmeter huse op med en masse ubrugelige ting, som vi i virkeligheden aldrig får brugt. Før i tiden levede man på helt andre vilkår, og samfundet var bygget op på en måde hvor folk supplerede hinanden med føde, redskaber, tøj og andet højst nødvendigt. Det at gå på jagt var før i tiden et meget prestigefyldt “arbejde”, som sørgede for at de andre i landsbyen fik mad på bordet, samt skind og pels til beklædning. Men hvordan fangede man dyr, og hvad var den bedste metode?

Byg en fælde

Nogle jægere brugte våben til at jage dyr, ansigt til ansigt med spyd, andre lavede gennemtænkte fælder som dyrene ville blive fanget i. En rebfælde blev anvendt til at gribe fat i et dyrs ben når den udløste en mekanisme. Det kunne være ved at træde på en vægtudløser, eller gå ind i selve rebet, som kunne få et reb til at falde ned oppefra og lukkede sig sammen om dyret. For at få dyret lokkede ind i fælden brugte man madding, som ville fange dyret interesse, ligesom at opstille en musefælde. Prøv selv at bygge en rebfælde med fx. Et trailernet, eller et andet stort net. Skulle man i stedet for fange et tungt og klogt dyr, brugte man et dybt hul med en blød overdækkende overflade, typisk en masse grene og blade. Sådan en opstilling ville sørge for at dyret faldt ned og blev spærret ind i et dybt hul, hvor den umuligt kunne undslippe.

Sådan fanger man dyr i dag

I dag fanger man et dyr uden at dræbe det ved bruge kemisk våben, som en riffel ladt med en bedøvelsespil. Det ses ofte blive brugt zoologisk have, hvor man kan have yderst farlige dyr som løver, der har brug for et lægecheck eller en form for operation. Fælder ser man tilgengæld stadig blive brugt til søs, som kan bruges til bla. At fange ål eller hummere.

Dyrevelfærd

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark