Historien om den gule, den grønne, den prikkede og den hvide trøje i Tour de France

//

Hvis du i løbet af de sidste 30 år har tændt for dit fjernsyn i juli måned, er der god chance for, at du har fået øje på en flok solbrændte, lidende mænd tage livtag med det barske, franske sommerlandskab med cyklen som eneste ledsager. I år er det helt præcist 32 år siden, at TV-2 for første gang sendte verdens største cykelløb direkte ud i de danske stuer. Dengang med en ung Morten Stig Christensen som studievært og Henrik Elmgreen som ekspert. Siden da er vejen gået over Mader og Leths ikoniske kommentering, Riis’ triumf i ’96, dopingskandaler, Lance Armstrongs storhed og fald og Michael Rasmussen skandaløse exit i 00’erne. Og i år fik vi så skrevet et nyt kapitel med Jonas Vingegaards samlede sejr efter Tour-starten i Danmark.

Tour de France er med årene blevet dansk folkeeje, hvilket blev understreget af de massive menneskemængder, der i slutningen af juli dukkede op i København og i Thy for at fejre Vingegaards flotte sejr. Godt hjulpet af starten på de danske landeveje, har vi i år slået alle rekorder for seertal. Det betyder, at der er kommet en del nye cykelfans til i år, som måske ikke har det store kendskab til løbets indre mekanismer. Vi tager derfor her en kort gennemgang af de 4 trøjer, som de konkurrerende ryttere kan vinde i løbet af de tre ugers strabadser.

Den gule føretrøje

Af alle trøjerne i Tour de France er den gule trøje, eller ‘maillot jaune’, som de kalder den i Frankrig, uden tvivl den mest ikoniske. Selv dem, der ikke går op i cykling, ved, at den gule trøje tildeles løbets førende rytter. Den førende rytter, er den, der sammenlagt har tilbagelagt løbets hidtidige etaper på kortest tid.

Den gule trøje blev første gang tildelt løbets førende rytter i 1919, og fik oprindeligt sin gule farve efter farven på papiret i L’Auto, som dengang sponsorerede løbet.

Den grønne pointtrøje

Den grønne trøje, også kendt som pointtrøjen, tildeles den rytter, der har samlet flest points i løbet. Rytterne optjener point ved at passere visse kontrolpunkter først, vinde indlagte spurter og slutte (flade) etaper i høje placeringer. Den grønne trøje betegner på mange måder et selvstændigt løb i løbet, da de ryttere, der konkurrerer om at vinde den i Paris, for langt de flestes vedkommende, ikke kan spille en rolle i forhold til den gule eller prikkede trøje. Nok er sprintere hurtige på stregen, men eksplosivitet vejer simpelthen for mange kilo til at de kan følge med, når de stejleste bjerge skal bestiges.

Den prikkede bjergtrøje

Den prikkede bjergtrøje, eller polka pot-trøjen, gives til den rytter, der har optjent flest points på bjergetaper. Ligesom med den grønne trøje optjener rytterne point ved at krydse checkpoints undervejs eller ved etapernes afslutning. Der uddeles et varierende antal points til de første ryttere, der passerer kategoriserede bjergpas afhængigt af sværhedsgraden. Bjergene i Tour de France kategoriseres som 4.-, 3.-, 2.- og 1.-kategori stigninger. De allerhårdeste bjergtinder får dog betegnelsen “uden for kategori” – og her er der flest points at hente, hvis man ønsker sig at komme i den prikkede bjergtrøje.

Den hvide ungdomstrøje

Den hvide trøje tildeles den rytter under 26 år, som er placeret højest i det samlede klassement. Denne trøje blev indført i 1975 som en måde at opmuntre unge ryttere på. I modsætning til mange andre sportsgrene, er det ganske typisk for cykelryttere, at de først når deres topniveau, når de er sidst i 20’erne. Sådan har det i hvert fald været i et historisk perspektiv. I de senere år, har vi dog set en række ryttere under 26 år være altdominerende i Tour de France og på World Touren i det hele taget.

Bonus: Det røde rygnummer

Det røde rygnummer (Le Prix de la combativité, som konkurrencen hedder på fransk) uddeles efter hver etape til feltets mest eventyrlystne og angrebsivrige rytter. Fra løbsledelsens side ønsker man at belønne de ryttere, som ikke nødvendigvis vinder hverken etaper eller løbets samlede sejr, men som sætter kulør på etaperne og gør etaperne spændende undervejs med deres mod. Alle ryttere i feltet har et startnummer, som de bærer på ryggen under hele løbet, så de kan identificeres under hjelmen i et tætpakket felt. Startnummeret er hvidt med sort skrift, mens det røde rygnummer er rødt med hvid skrift, og som det eneste afviger fra normen.

Har du selv fået mod på at nedlægge de franske landeveje, når sæsonen vender tilbage? Så kig forbi Bikeland, hvor du finder et velassorteret udvalg af landevejscykler til både mænd og kvinder. Og så endda til priser, hvor alle pengepunge kan være med. Det har faktisk aldrig været lettere eller billigere at komme til at udleve sin indre Pantani, hvis vi sammenligner priserne på cykler med dem, man måtte betale for udstyr af ordentlig kvalitet i Den Lille Elefants velmagtsdage.

Dyrevelfærd

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark