Julefigurer – Hvordan de opstod, og hvorfor vi elsker dem

//

Når man tænker på jul, så tænker mange mennesker på julefigurer. Julefigurer har været en del af julen i århundreder, og de er stadig en vigtig del af mange menneskers juler. Men hvordan startede det egentlig med julefigurer? Hvorfor har vi dem stadig? Og hvorfor er de så populære?

 

I denne blog post vil vi kaste et kritisk blik på de mest kendte julefigurer, såsom nisser, rensdyr, allehelgenskranser og lysstumper. Vi vil se nærmere på, hvorfor netop disse figurer har haft så stor betydning for os igennem tiderne, og hvilken rolle de spiller i dagens moderne jul. 

 

Julemanden – en figur der har udviklet sig over tid

Udover at være den person, der bringer gaver til børnene om natten den 24. december, så er Julemanden også blevet synonym med nogle af de andre mest elskede julefigurer. Han er ofte afbildet sammen med rensdyrene eller som ledsager til nisserne.

 

Rensdyrene – et symbol på frugtbarhed og lykke

Rensdyrene er en af de ældste julefigurer, der findes. Deres oprindelse kan spores helt tilbage til oldtidens Norden og Europa, hvor folk troede på disse dyrene som symboler på frugtbarhed og lykke. I dag findes rensdyrene stadig i mange danske hjem som pynt til juletræet eller som gaveartikler.

 

Nisser – skabere af alt godt og ondt i naturen

Nissefolket har altid haft en central rolle i dansk folklore. I gamle dage var nisserne ansvarlige for alting der foregik i naturen, både det gode og det onde. Nissefolket er stadig en vigtig del af mange danskeres juletraditioner, selvom man ikke længere tror på at nisserne rent faktisk kan skabe alt dette. I dag er nisser blot pyntegenstande eller legetøj for børnene.

 

Allehelgenkrans – mindeblomst for vores afdøde venner og familie

Allehelgenkransen har rødder helt tilbage til oldtidens Egypten, hvor den blev brugt som mindeblomst for vores afdøde venner og familie. I dag findes Allehelgenkransen stadig i mange danske hjem som pynt til juletræet eller som gaveartikler. Den er ofte farvet pink eller rød for at symbolisere kærlighed og liv.

 

Lysstumper – et symbol på lyset der kommer i mørketiden

Lysstumperne er et andet gammelt symbol fra oldtidens Europa, der stadig findes i mange danske hjem i dag. De blev oprindeligt brugt som et symbol på lyset der kommer i mørketiden (ved solhverv), men i dag bliver de ofte brugt som pyntegenstande eller legetøj for børnene. Lysstumperne findes ofte i pink eller rød farve for at symbolisere kærlighed og liv. 

Konklusion:

Juletraditioner forbinder os med vores fortid og giver os mulighed for at holde fast i visse elementer fra gamle dage, mens vi samtidig udvikler os og skaber nye traditioner. Julefigurerne spiller en vigtig rolle i mange danskeres jul, da de forbinder os med minder fra barndommen eller med vores fortids slavisk tro på naturens magiske kræfter. Uanset om du tror på nissefolkets magiske kræfter eller ej, så kan du ikke benægte at julefigurerne spiller en vigtig rolle i vores moderne traditionelle jul!