Hvad er Cheddar?

//

Cheddar er en ostetype, der har eksisteret i århundreder. Den blev oprindeligt skabt i begyndelsen af 1800-tallet, og den blev en af de mest populære, oste i Amerika omkring år 1900. I denne korte artikel vil jeg give dig en introduktion om cheddarost, herunder hvad den er lavet af, hvor den kommer fra, og hvordan du køber kvalitets-cheddarost.

Hvad er cheddar?

Cheddar-ost er en type komælksost, der oprindeligt stammer fra det engelske grevskab Somerset, men som siden er blevet en af USA’s foretrukne oste. Den har en orangegul farve og en fast og let smuldrende konsistens, når den er ung, selv om nogle cheddaroste er lavet til at blive lagret i årevis, så de bliver nærmere hård ost i konsistensen. Den har en syrlig og smøragtig smag, der ofte beskrives som “nøddeagtig” eller “maltagtig”.

Cheddar er kendt for sin cremede og fyldige smag, men den varierer faktisk meget, alt efter hvilken type mælk der er brugt (ko vs. ged), hvor længe den er lagret, og hvad den er blevet lagret på, og hvad den er blevet behandlet med.

Hvad kan man bruge cheddarost til?

Cheddar bruges oftest i sandwiches, til makaroni og bagte kartofler med purløg. I burgere er det også ganske normalt med 1-2 skiver cheddar, så det bliver en cheeseburgere. Chedda er også godt til kylling eller tun, traditionelle fish ‘n chips i pub-stil og mange andre retter.

Cheddar fås også revet, som gør den ideel til at drysse over varme retter, hvor den rigtig kan smelte, såsom lasagne.

Hvor kommer cheddarost fra?

Cheddar er oprindeligt en britisk ost, men den fremstilles nu i hele verden (USA producerer ca. 80 % af den globale cheddarproduktion). Cheddar blev faktisk kåret som USA’s yndlingsost tre år i træk , så du kan finde den overalt og bådes både i fysiske forretninger, eller Køb cheddar ost hos Osteposten online.