Natur og dyreliv skaber rolige omgivelser for psykisk syge unge

//

Atriumhus tilbyder efterværn på Sjælland i rolige omgivelser. Med natur og dyreliv er det hele nede i et tempo, hvor ydre påvirkninger ikke spiller negativt ind på psykisk syge unge. Det er ikke for sjovt, at det er naturen og fx skove, man søger til, for at finde ro og afslapning. Psykisk sygdom handler netop om psyken, og her spiller mange faktorer ind. Men hvad der kan virke positivt er at omgive sig med ro og natur. Her er ingen elementer, der kan gå ind og stresse og påvirke negativt, og så er det naturligvis muligt både at gå alene eller flere sammen i naturen – helt efter behov og ønsker.

Det helt rette udgangspunkt

Efterværn med botræning for unge er helt oplagt at flytte til de helt rette omgivelser. De rette rammer skaber de bedste forudsætninger. Når man befinder sig i naturen, er der ro og ikke mange andre forstyrrende elementer. Når de unge er på dette sted i deres liv, handler det om at samle på de gode erfaringer. Jo flere, jo bedre. Og en dårlig oplevelse kan sætte psyken væsentligt tilbage, hvorved der er en del at arbejde med igen.

Med naturen som udgangspunkt forsøger man at undgå disse tilbagefald, så der bliver samlet på de gode oplevelser. Og hvorfor er det helt præcist, at naturen har den indvirkning på os mennesker?

I pagt med naturen

Det ved man ikke med sikkerhed, men man kan sammenligne naturen med det byliv og samfund, vi meget kontrastfyldt har skabt ved siden af. Konstante indtryk, larm, støj, forurening, mange mennesker og hvad der ellers hører bylivet til. Disse rammer er bestemt ikke for alle, og det er nogle rammer, der kræver noget særligt at fungere helt optimalt under. Man kan blive ramt på psyken på mange forskellige måder, men stressende omgivelser, med en masse indtryk, er generelt et dårligt udgangspunkt i forhold til at få styr på psyken og forsøge at få den et bedre sted hen.

Her kan man passende flygte ud i naturen. Det kan være, at der for nogle er alt for stille, men man bør ikke afvise, hvor meget ro kan gøre for hvem som helst. Det er godt at falde lidt ned i gear, og de fleste mennesker i hverdagen kender det da også, når de tager på ferier og ligger ved poolen eller stranden og slapper af – som en stor kontrast til det travle arbejdsliv derhjemme.

Naturen kan altså noget særligt, og måske man også skal tænke helt tilbage til dengang, hvor vi levede i naturen helt primitivt. Her anvendte vi naturen til vores fordel, og vi levede i pagt med naturen. Vi manglede ikke noget, og trivslen kom indefra med de mest grundlæggende, men helt nødvendige, forudsætninger ved at kigge på naturen. Det er måske dette urinstinkt, vi opsøger, når vi søger ud i naturen for at finde ro. For at finde os selv og ind til det, der betyder noget. For at tømme hovedet, fjerne indtryk og give plads til at de mest betydningsfulde tanker kan nå op til overfladen i mylderet af andre tanker og bekymringer.